Sommarpastor Carl

Hej! Ansgarskyrkans församling och Lidingöbor. Ni som är i era sommarstugor, långt borta från Lidingö eller hemma på ön i sommar. Jag heter Carl Lagerqvist och studerar till pastor i Equmeniakyrkan på Teologiska högskolan vid Enskilda högskolan Stockholm. Jag är medlem i S:t Peters församling i stan och är intresserad av musik och särskilt brassmusik. Ni hittar mig ofta på secondhand butiker i ett evigt letande av porslin eller teologisk litteratur. Något få kanske känner till om mig är att jag också samlar på porslin av Stig Lindbergs Berså. Jag ser fram emot att vara er sommarpastor i sommar mellan vecka 26 – 30. I S:t Peters kyrka där jag är medlem växte under pandemin fram en längtan att nå hemlösa och att finnas till för dem som inte hade någonstans att gå när samhället stängde ned. Varje lördag samlas ett gäng volontärer och bre mackor och brygger kaffe, te och går sedan ut och ge vidare det vi har fått till alla de som behöver. I detta arbete har jag funnits och blivit så berörd av diakoni och alla möten med människor. Teologi i praktiken, att levandegöra Guds kärlek till andra människor, att vara spjutspetsen i samhället med Guds levandegörande kärlek till människor. Detta har berört mig mycket och gjort att jag känner som blivande Pastor i Equmeniakyrkan ett hjärta för diakoni och diakonala frågor. Vad vore hon, kyrkan utan diakoni och vad vore samhället utan de diakonala krafterna?

Ni kanske också har sett mig delta på olika gudstjänster i form av sång eller predikan tidigare. Även fast jag inte är medlem i er församling så ser jag mig som en nära vän till församlingen här på ön. Jag har under min studietid bott borta vid Frimurarevägen i studenthemmet. Jag brukar ibland sitta och fika i ert fina café eller luncha och ta del av god gemenskap. Er kyrka mitt i centrum är som en samlingsplats, en mötesplats som rymmer alla människor av alla de slag, dit alla är välkomna, där bekymmer, klagan, glädje, skratt och tårar ryms – hela livet och och lite mer därtill. Det är kyrka, församling för mig. Vad är församling för dig?

Under sommaren kommer jag att predika, hålla i gudstjänster och olika samlingar. Jag finns till om någon är i behov av samtal och gemenskap. Jag kommer att finnas i kyrkan på fasta tider under tisdag, onsdag och torsdag mellan 9-12. På fredagar har jag telefontid så tveka inte att höra av dig. I linje med min diakonala kallelse så kommer jag även att utföra hembesök. Kom gärna förbi på en kaffe så bjuder jag på en kaka.

Ps 23:6

Din godhet och nåd skall följa mig varje dag i mitt liv, och Herrens hus skall vara mitt hem så länge jag lever.